Aromatyczny makaron z kurczakiem i czerwonym curry
Nic tak nie podsyca apetytu jak zapach świeżo przygotowanego makaronu z pikantnym kurczakiem. Proste i szybkie danie dla miłośników sycących posiłków.
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Ostre
Składniki
- ½ op makaronu chow mein
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 2 łyżeczki pasty czerwone curry
- 1 puszka mleczka kokosowego 12-14%
- 300 g piersi kurczaka pokrojonej na 10-12 kawałków
- 200 g cukinii pokrojonej w grube pół-talarki
- 200 g bakłażana pokrojonego w grubą kostkę
- 100 g pora pokrojonego w pół-talarki
- 1 łyżka imbiru drobno posiekanego
- 1 łyżka czosnku drobno posiekanego
- olej roślinny do smażenia
- kolendra i limonka do podania
Sposób przygotowania
- Na patelni podsmaż czosnek, imbir i pora.
- Wlej na patelnię mleko kokosowe, dodaj pastę curry i dobrze wymieszaj.
- Do gorącego mleka dodaj kurczaka i warzywa. Ułóż na wierzchu suchy makaron i przykryj patelnię. Po 5 min wymieszaj wszystko i duś kolejne 10 min.
- Podawaj z limonką i świeżą kolendrą.