Japoński hot pot z makaronem Udon i krewetkami
Przepyszny hot pot z makaronem udon to tradycyjne jednogarnkowe danie azjatyckie.
Liczba porcji: 1
Czas: 25
Ostrość:
Składniki
- 1/4 opakowania makaronu Udon
- 2 saszetki pasy miso
- 2 grzyby shitake, namoczone min 60 min
- 50 g brokułu (2 różyczki)
- 30 g marchewki (3 grube słupki)
- 60 g łososia (3 kawałki)
- 3 szt krewetka tygrysia
- 1 łyżeczka dymki posiekanej
- 1 łyżeczka posiekanych liści alg
- 1/2 łyżki oleju roślinnego
- 300 ml wody
- sól do smaku
Sposób przygotowania
1. W rondelku rozgrzej olej na średnim ogniu, włóż krewetki i łososia, posól, obsmaż 40 sekund z każdej strony, wyjmij i odłóż.
2. Wlej wodę, doprowadź do wrzenia, dodaj brokuł, marchew i grzyby. Zmniejsz ogień, dodaj pastę miso i gotuj wolno 5 minut, nie doprowadzaj do wrzenia.
3. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełóż do dużej miski.
4. Ułóż rybę i krewetki.
5. Zalej zupą z warzywami i udekoruj kawałkami Nori i dymką.