Kanapka z kurczakiem, czosnkiem, szpinakiem i imbirem
Sycąca kanapka z kurczakiem, szpinakiem i intensywnymi dodatkami jak czosnkem i imbir. Taka kanapka jest w stanie w zupełności zastąpić obiad w pracy czy w szkole.
Liczba porcji: 3
Czas: 30 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 pierś kurczaka
- ½ bagietki
- 1 łyżeczka czosnku drobno posiekanego
- 1 łyżeczka imbiru drobno posiekanego
- 30 g szpinaku baby
- 1 pomidor pokrojony w plasterki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
- sałata i rzodkiewki do podania
Sposób przygotowania
- W miseczce wymieszaj czosnek, imbir i sos sojowy.
- Pierś z kurczaka delikatnie ubij na równy, gruby kotlet i marynuj w sosie przez 15 min.
- Smaż mięso na małym ogniu min 10 min, do momentu gdy nie będzie już surowe w środku.
- Po usmażeniu odstaw na 10 min, następnie pokruj w plasterki.
- Bagietkę kroimy na 3 części, każdą z nich kroimy wzdłuż na pół.
- Dolną część posmaruj majonezem, ułuż szpinak, pomidory, plasterki kurczaka i przykryj górną częścią bułki.
- Podawaj z sałatą i rzodkiewkami