Makaron smażony z warzywami

Sycące wegańskie danie, pełne warzyw i aromatycznych przypraw.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

  • 100 g makaronu ryżowego Vermicelli
  • 1 łyżeczka sosu Sambal Oelek
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki cukru kokosowego, bądź brązowego
  • ½ puszki pędów bambusa; opłukane i odsączone
  • 1 marchew; obrana, pokrojona w zapałki
  • 1 mały brokuł; podzielony na różyczki
  • 3 ząbki czosnku; drobno pokrojone
  • 2 cm korzenia imbiru; drobno pokrojone
  • 1 czerwona papryka; pokrojona w 3 cm paski
  • olej; do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Do miseczki wlej sos sojowy, sos Sambal Oelek, wsyp cukier. Całość wymieszaj.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż na nim czosnek i imbir (uważając żeby się nie spaliły).
  4. Dodaj marchewkę i brokuły. Smaż 2 minuty.
  5. Dodaj paprykę i pędy bambusa.Podsmaż kolejne 2 minuty.
  6. Do warzyw wlej mieszankę sosu sojowego i wymieszaj.
  7. Dodaj makaron i całość wymieszaj do połączenia się smaków.

    Aby wzbogacić smak dania możesz posypać je dymką lub prażonym sezamem.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI