Makaron smażony z warzywami
Sycące wegańskie danie, pełne warzyw i aromatycznych przypraw.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 100 g makaronu ryżowego Vermicelli
- 1 łyżeczka sosu Sambal Oelek
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki cukru kokosowego, bądź brązowego
- ½ puszki pędów bambusa; opłukane i odsączone
- 1 marchew; obrana, pokrojona w zapałki
- 1 mały brokuł; podzielony na różyczki
- 3 ząbki czosnku; drobno pokrojone
- 2 cm korzenia imbiru; drobno pokrojone
- 1 czerwona papryka; pokrojona w 3 cm paski
- olej; do smażenia
Sposób przygotowania
- Makaron gotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Do miseczki wlej sos sojowy, sos Sambal Oelek, wsyp cukier. Całość wymieszaj.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż na nim czosnek i imbir (uważając żeby się nie spaliły).
- Dodaj marchewkę i brokuły. Smaż 2 minuty.
- Dodaj paprykę i pędy bambusa.Podsmaż kolejne 2 minuty.
- Do warzyw wlej mieszankę sosu sojowego i wymieszaj.
- Dodaj makaron i całość wymieszaj do połączenia się smaków.
Aby wzbogacić smak dania możesz posypać je dymką lub prażonym sezamem.