Massaman curry z dynią i kurczakiem
Aromatyczne, mocno pachnące przyprawami massaman curry to świetna baza do jesiennych dań.
Liczba porcji: 1
Czas: 30 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1 łyżka pasty massaman curry
- 200 ml mleka kokosowego 5-7%
- 1 łyżka sosu rybnego
- 150 g udko z kurczaka
- 100 g dyni hokaido
- 0,5 łyżki orzeszków ziemnych
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 laska cynamonu
Sposób przygotowania
- Do rondelka wlej mleczko kokosowe, massaman curry, sos rybny, cukier i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Rozbij udko, żeby potem mięso łatwo odchodziło od kości lub od razu oddziel udko od kości.
- Do gotującego się dania wrzuć mięso.
- Dodaj anyż, laskę cynamonu i pokrojoną w kostkę dynię.
- Przykryj i całość gotuj na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie.
- Wyłóż do miseczki i udekoruj orzeszkami ziemnymi.