Miska warzywna z bulionem miso
Prezentacja dania ma ogromne znaczenie. Estetycznie podane dania wydają się zawsze znacznie smaczniejsze i sprawiają o wiele więcej radości przy spożyciu. Nawet najprostsze składniki podane ładny sposób mogą zachwycić. Kolorowe produkty takie jak dynia, ogórek, makaron i tofu zdecydowanie lepiej zaprezentują się w misce kiedy ułoży się je każdy składnik oddzielnie. Prosty zabieg, a daje ogromny efekt.
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 2 łyżki pasty miso
- 1 opakowanie grzybów mun
- 1 opakowanie makaron chow mein
- 1 łyżka czosnku pokrojonego w plasterki
- 1 łyżka imbiru drobno posiekanego
- 200 g dynia hokkaido pokrojona w kostkę 1cm
- 200 g wędzonego tofu pokrojonego w kostkę 1cm
- 1 zielony ogórek pokrojony w cienkie plasterki
- 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
- 1 litr wody
- sól i cukier brązowy do smaku
- dymka do podania
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
- W garnku rozgrzej na średnim ogniu olej, podsmaż czosnek i imbir.
- Dodaj dynię i tofu, smaż 2 min.
- Zalej wodą, dodaj miso i grzyby.
- Dobrze wymieszaj, nie doprowadzaj do wrzenia, na mały ogniu gotuj jeszcze ok 5 min.