Sałatka z wodorostami wakame
Wakame nazywane są morską sałatą, po namoczeniu zwiększają swoją objętość 10-cio krotnie. Mają głęboki zielony kolor i sprężystą strukturę, smakują morzem. Są standardowym dodatkiem do zup, sałatek i ryżu.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
Sałatka
- 15 g wodorostów wakame
- ½ zielonego ogórka; umyty, pokrojony w cienkie plastry
- ½ grejpfruta; bez błon, podzielony na filety
- ½ pomarańczy; bez błon, podzielona na filety
- kiełki lucerny; do dekoracji
Dressing
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki pasty Miso Shiro
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżka ciepłej wody
- 1 łyżka nasion sezamu; prażone na suchej patelni
Sposób przygotowania
- Wakame przygotowuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Składniki dressingu połącz ze sobą w małej miseczce.
- Wakame ułóż na środku talerza, dookoła rozłóż filety z owoców i ogórka.
- Całość polej dressingiem, posyp sezamem i udekoruj kiełkami.
Sprawdź przepis na YouTube