Sałatka z kurczakiem, cukinią, bakłażanem, pomidorkami i kolendrą
Liczba porcji: 1
Czas: 25 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 200 g piersi z kurczaka
- 200 g cukinii pokrojonej w plastry o grubości 2 cm
- 200 g bakłażana pokrojonego w plastry o grubości 2 cm
- 3-4 pomidorki cherry przecięte na pół
- 2 łyżki kolendry posiekanej
- 1 łyżka dymki posiekanej
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
SOS:
- ½ łyżeczki sriracha
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 3 łyżeczki soku z limonki
- ½ łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
- Pierś kurczaka ubij delikatnie do grubości 2 cm, dopraw solą i pieprzem z obu stron i pozostaw na 15 min.
- Cukinię i bakłażana posól z każdej strony i pozostaw na 15 min. Po tym czasie wytrzyj je ręcznikiem papierowym.
- Kurczaka grilluj na średnim ogniu po 4 min z każdej strony, pozostaw do wystygnięcia i pokrój na kwadraty.
- Warzywa skrop olejem i grilluj na średnim ogniu po 2 min z każdej strony, pozostaw do wystygnięcia i pokrój na kwadraty.
- Wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw.
- W misce wymieszaj warzywa z kurczakiem, pomidorkami, kolendrą, dymką i sosem.