Zupa jarzynowa z krewetkami i kaffirem
Jarzynowa, zmora dzieci z przedszkola!:) a może być smaczna i z wkładką – z krewetek. Od razu lepiej smakuje. Dodatek pasty curry nadaje jej przyjemnie pikantnej nuty, a kaffir lekko cytrusowy posmak.
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 2 łyżki żółtej pasty curry
- 3 łyżki sosu rybnego
- 4 liście kaffiru
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 16 krewetek; obranych i oczyszczonych
- 1/4 kapusty pekińskiej; pokrojonej w paski
- 100 g zielonej fasolki; pokrojonej w 3 cm kawałki
- 100 g kalafiora; podzielonego na mniejsze różyczki
- 1 l wody
- pęczek kolendry; drobno pokrojony
Sposób przygotowania
1.W garnku zagotowuj wodę. Dodaj pastę curry, liście kaffiru, fasolę i kalafior.Gotuj przez 5-6 minut.
2. Dodaj kapustę i krewetki. Dopraw sosem rybnym i cukrem kokosowym. Gotuj kolne kolejne 3-4 min
3. Na koniec posyp kolendrą.