Tajski makaron z dynią i masłem orzechowym
Liczba porcji: 3
Czas: 25 min + puree dyniowe
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 0,5 kg filetu piersi z kurczaka
- 1 opakowanie makaronu ryżowego 7mm
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 2 łyżeczki drobno startego imbiru
- 1 mała cukinia, pokrojona w cienkie półokręgi
- 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
- 2 marchewki pokrojone w słupki
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- ¼ szklanki masła orzechowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
sos dyniowy
- ¼ szklanki sosu sojowego jasnego
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki puree z dyni*
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka sosu rybnego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
do podania
- Świeża kolendra
- Cząstki limonki
- Pokruszone orzechy ziemne
Sposób przygotowania
*Domowe puree z dyni przygotujesz piekąc przepołowioną i pozbawioną pestek dynię przez około 60 minut. Gdy miąższ będzie miękki zmiksuj go blenderem. Puree możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją, odcedź i pozostaw..
- W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu dyniowego i odstaw.
- Na patelni rozgrzej jedną łyżeczkę oleju kokosowego. Podsmaż lekko kurczaka, pamiętaj aby go nie przesuszyć – będzie się jeszcze gotował w sosie. Przełóż na talerz i odstaw.
- Na tej samej patelni rozgrzej kolejne dwie łyżki oleju, dodaj czerwoną pastę curry, imbir, cukinię i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj paprykę i marchew i smaż przez kolejne 2 minuty. Na końcu dodaj czosnek i szybko przemieszaj.
- Dodaj sos dyniowy i kurczaka i smaż aż kurczak będzie ugotowany. Wmieszaj masło orzechowe.
- Na patelnię dodaj makaron I wymieszaj szybko z sosem. Jeśli będzie zbyt gęsty dodaj gorącej wody. Jeśli chcesz dodać daniu ostrości dodaj sosu Sriracha. Podawaj udekorowane kolendrą, limonką I orzeszkami.