Massaman curry z dynią i mleczkiem kokosowym
Koniecznie musicie spróbować tego przepisu! Połączenie słodkiej dyni, ziemniaków z kremowym mleczkiem kokosowym i pastą massaman curry to wyjątkowy smak Tajlandii, który zapamiętacie na długo. Prosty i szybki przepis to kolejna zaleta tego pysznego dania. Do dzieła!
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 2 łyżki pasty massaman curry
- 400 ml mleczka kokosowego 12-14 %
- 320 g ryżu jaśminowego
- 100 g dyni
- 100 g średnich ziemniaków; obrane i ugotowane, pokrojone w 1,5 cm kostkę
- 1/2 cebuli; pokrojona w drobna kostkę
- 3 łyżki pokruszonych orzeszków ziemnych; uprażone na suchej patelni
Sposób przygotowania
1. Ryż jaśminowy ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
2. Na rozgrzaną patelnię wlej mleczko kokosowe, dodaj pastę curry i gotuj do uwolnienia się aromatu.
3. Dodaj dynię, cebule oraz ziemniaki. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
4. Danie podaj z ryżem i posyp orzeszkami.