Zupa Tang Mein z grzybami Mun
Przepis na zupę Tang Mein jest niezwykle prosty i trwa zaledwie 20 minut.
Liczba porcji: 2
Czas: 20
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1/3 opakowania grzybów Mun
- 1/2 opakowania makaronu Chow Mein
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 200 g piersi z kurczaka; pokrojona w 2 cm cienkie plastry
- 600 ml bulionu z kurczaka
- 1 łyżka oleju
TIP: Cukier kokosowy można zastąpić brązowym cukrem bądź zwykłym. Jeśli nie posiadacie octu ryżowego również można użyć zwykłego octu.
Sposób przygotowania
- Makaron i grzyby przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Grzyby odsączamy z wody i kroimy w cienkie plastry.
- Na rozgrzany wok wlewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy połowę szczypioru i kurczaka. Dodajemy pozostałe składniki (z wyjątkiem bulionu i makaronu). Całość mieszamy i smażymy przez 1 minutę.
- Do miseczek nakładamy porcje makaronu i zalewamy je gorącym bulionem. Na górze układamy kurczaka z warzywami.
- Dekorujemy pozostałym szczypiorem.