Czerwone curry z wieprzowiną
Pyszne, aromatyczne danie z wieprzowiną to przepis dla miłośników tajskiej kuchni gotowe w 20 minut. Pasta czerwona curry, to połączenie pikantnego czerwonego chilli oraz aromatycznych ziół i przypraw, nada Twojemu daniu ostrości oraz egzotycznego charakteru.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 minut
Ostrość:
średnio ostre
Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego 12-14%
- 2 łyżeczki pasty czerwone curry
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 2 liście limonki kaffir
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 mała cukinia; pokrojona w kostkę
- 1/2 papryki czerwonej pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczki cukru kokosowego bądź brązowego
- 1 łyżka świeżej tajskiej bazylii
Sposób przygotowania
- Na patelnię wlej 200 ml mleczka i dodaj czerwoną pastę curry i liście kaffiru.
- Dodaj mięso i całość gotuj przez 4 minuty.
- Dodaj warzywa gotuj kolejne 3 minuty.
- Dodaj pozostałe mleko kokosowe, sos rybny, cukier kokosowy.
- Gotuj kilka minut, żeby mięso nie było surowe.
Posiekaj bazylię i udekoruj