Ryba to tajsku w zielonym curry z mleczkiem kokosowym
Czy wiecie, że gotowanie na parze jest naturalnym i zdrowym sposobem obróbki termicznej potraw? Pozwala na zachowanie pełni smaku i wartości odżywczych warzyw, ryb czy mięsa. Jest też doskonałą techniką kulinarną – nie można zepsuć potrawy. Spróbujcie naszego przepisu na aromatyczną rybę z parowaru w zielonym curry z mleczkiem kokosowym.
Liczba porcji: 2
Czas: 25
Ostrość:
Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego 12-14%
- 4 łyżeczki pasty zielone curry
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 300 g filetu z dorsza
- 100 g cukinii; pokrojonej w plastry
- oliwa
- szczypta soli do smaku
Sposób przygotowania
- Rybę natrzyj oliwą i 1 łyżeczką pasty curry. Odstaw na ok 15 min.
- Do dużej patelni wlej wodę, wstaw parowar i połóż rybę na papierze do pieczenia. Paruj rybę pod przykryciem ok 10-15 min w zależności od grubości filetów.
- W czasie parowania ryby, na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i przesmaż posiekany czosnek i cebulę, następnie dodaj 3 łyżeczki pasty
- Dodaj mleczko kokosowego i gotuj 5 min.
- Dodaj cukinię i gotuj kolejne 3 min.
- Dodaj kawałki ryby, dopraw sosem sojowym, sosem rybnym lub solą.
Podawaj z ryżem. Dla wzmocnienia ostrości posyp świeżym chili.