Chrupiące polędwiczki z indyka
Niezastąpione na wieczorny seans filmowy w gronie znajomych. Chrupiące polędwiczki z indyka podane z lekko pikantnym sosem na bazie Sambal Oelek smakuje niesamowicie, a przygotowanie tego dania jest dziecinnie proste.
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 300 g polędwiczki indyka pokrojonej w paski o grubości 2 cm
- 100 g panco
- 2 jajka
- 50 g mąki
- sól i pieprz do marynaty
- 1 l oleju do smażenia
Sos:
- 1 łyżka sambal oelek
- 2 łyżki jogurtu
Sposób przygotowania
- Polędwiczki dopraw solą i pieprzem, pozostaw na 15min
- Rozbij jajka i wymieszaj z 2 łyżkami wody, roztrzep dokładnie do otrzymania jednolitej masy
- Polędwiczki najpierw obtocz w mące, następnie jajku i na koniec w Panco.
- Smaż na głębokim oleju w temp 170 stopni do uzyskania złotego koloru panierki
- Podawaj z sosem sambal-jogurtowym.