Japa dog z krewetką, czerwonym burakiem i sosem sriracha
W 2005 roku pewna para Japończyków postanowiła otworzyć w Kanadzie nietypowy food truck oferujący typowo amerykańskie hotdogi w wersji z japońskimi dodatkami. Tak powstały znane już w całej słonecznej Kaliforni, oraz w kolejnych miastach Ameryki Japadogi.
Liczba porcji: 1
Czas: 10 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 6 krewetek rozmiar 31/40; obrane z pancerza
- 1 łyżeczka sosu sriracha
- 1 łyżka majonezu
- ¼ buraka; zetrzeć na wiórki
- 1 bułka do hot dogów
- kiełki do ozdoby np. lucerny
Sposób przygotowania
- Sparz krewetki wrzątkiem.
- Wymieszaj majonez ze srirachą.
- Bułkę przekrój na pół, posmaruj po jednej stronie sosem.
- Ułóż w kolejności: buraki, krewetki, kiełki, przykryj drugą stroną bułki.