Ramen z tofu i grzybami Shiitake

Ramen wprowadzony do kuchni japońskiej przez Chińczyków ponad 100 lat temu, stał się szybko jednym z podstawowych i najbardziej popularnych składników kuchni codziennej. Nazwa pochodząca od japońskich słów ”la” (ciągnąć) i ”mian” (makaron), doskonale oddaje tradycyjny sposób wytwarzania – poprzez ręczne naciąganie długich nitek.

Spróbujcie naszej japońskiej propozycji na chłodne dni – rozgrzewającej zupy ramen z dodatkiem złocistego tofu i grzybów shiitake.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 45

Ostrość:

Składniki

Sposób przygotowania

1. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Wlej bulion, dodaj trawę cytrynową i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut.
2. W tym czasie grzyby zalej gorącą wodą i mocz 3 min. Kiedy będą miękkie, odsącz i pokrój je na połówki lub w plasterki, odstaw.
3. Tofu pokrój w kostkę 2 cm i obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Zdejmij z patelni.
4. Na tej samej patelni podsmaż grzyby.
5. Gdy bulion jest gotowy, przecedź go przez sito.
6. Do miseczki włóż makaron, liście kapusty, grzyby, tofu, i zalej bulionem.
7. Dodaj dymkę i posyp sezamem.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Ramen 300g House of Asia

Makaron Ramen 300 g

Nowość
Bestseller
Grzyby Shiitake 30g House of Asia

Grzyby Shiitake 30 g

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI