Ramen z tofu i grzybami Shiitake
Ramen wprowadzony do kuchni japońskiej przez Chińczyków ponad 100 lat temu, stał się szybko jednym z podstawowych i najbardziej popularnych składników kuchni codziennej. Nazwa pochodząca od japońskich słów ”la” (ciągnąć) i ”mian” (makaron), doskonale oddaje tradycyjny sposób wytwarzania – poprzez ręczne naciąganie długich nitek.
Spróbujcie naszej japońskiej propozycji na chłodne dni – rozgrzewającej zupy ramen z dodatkiem złocistego tofu i grzybów shiitake.
Liczba porcji: 2
Czas: 45
Ostrość:
Składniki
- 2 łyżeczki Pasty Miso House of Asia
- ½ opakowania Makaronu Ramen House of Asia
- 1 opakowanie Grzybów Shiitake House of Asia
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 800 ml bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm imbiru
- 2 trawy cytrynowe
- 1 kapusta pak choi
- 100 g tofu
- garść posiekanej dymki
- 4 łyżki oleju
- chili i sezam do dekoracji
Sposób przygotowania
1. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Wlej bulion, dodaj trawę cytrynową i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut.
2. W tym czasie grzyby zalej gorącą wodą i mocz 3 min. Kiedy będą miękkie, odsącz i pokrój je na połówki lub w plasterki, odstaw.
3. Tofu pokrój w kostkę 2 cm i obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Zdejmij z patelni.
4. Na tej samej patelni podsmaż grzyby.
5. Gdy bulion jest gotowy, przecedź go przez sito.
6. Do miseczki włóż makaron, liście kapusty, grzyby, tofu, i zalej bulionem.
7. Dodaj dymkę i posyp sezamem.