Szaszłyk z kurczakiem i cukinią w sosie sambal oelek
Liczba porcji: 1
Czas: 20 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 2 łyżki sosu sambal oelek
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 1 cukinia pokrojona wzdłuż na cienkie plastry (np. na maszynie do krojenia)
- 300 g piersi kurczaka pokrojonej w cienkie paski (odpowiadające wielkością plastrom cukinii)
- 1 łyżeczka soli do marynowania
- 6 patyczków szaszłykowych
Sposób przygotowania
- Plastry cukinii rozłóż na płasko i posyp delikatnie solą, pozostaw na 15 min do zmięknięcia. Po tym czasie wytrzyj dobrze ręcznikiem papierowym.
- Pokrojonego kurczaka zamarynuj w sambal oelek 15 min.
- Na każdym plastrze cukinii ułóż plaster kurczaka i zroluj jak najściślej to możliwe. Roladkę przekrój równo na pół.
- Połówki roladek nabijak kolejno na patyki szaszłykowe.
- Smaż na średnim ogniu po 4-5min z każdej strony.