Nasi Goreng z kurczakiem i ryżem jaśminowym Praktykulinarni
Nasi Goreng to indonezyjskie danie na bazie ryżu z dodatkiem mięsa, owoców morza lub tofu. W daniu nie może również zabraknąć warzyw, aromatycznych przypraw oraz jaj. Przepis przygotowany we współpracy z influencerem Praktykulinarni.
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min.
Ostrość:
Składniki
- 50 g pasty Nasi Goreng
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 100 g ryżu jaśminowego
- 1 łyżeczka sezamu
- 300 g filetu z kurczaka pokrojonego w drobną kostkę
- ½ brokuła podzielonego na różyczki
- 200 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 dymki ze szczypiorkiem drobno posiekane
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżka kolendry drobno posiekanej
Do podania:
Sposób przygotowania
- Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu. Najlepszy efekt uzyskasz przygotowując ryż dzień wcześniej.
- Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż mięso przez 4 minuty. Dodaj brokuła, pieczarki, połowę dymki oraz czosnek. Smaż przez 4 minuty, a następnie dodaj ryż, sos sojowy i pastę Nasi Goreng. Smaż przez kolejne 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i usmaż jajka.
- Danie wyłóż na talerze. Na wierzch połóż po 1 jajku. Posyp szczypiorem, kolendrą i sezamem.
- Podawaj z ostrym sosem Sambal Oelek lub srirachą.