Ramen z wieprzowiną i grzybami Shiitake
Ramen, obok sushi, jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Zupa ta składa się z bulionu, makaronu ramen, mięsa wieprzowego, aromatycznych grzybów Shiitake oraz warzyw. Przygotowanie jej zajmie Wam zaledwie 30 minut. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min
Ostrość:
Składniki
- 2 łyżki Sosu Sojowego jasnego House of Asia
- 1 saszetka Pasty Miso House of Asia
- ½ opakowania Makaronu Ramen House of Asia ugotowanego zgodnie z przepisem
- 1 opakowanie Grzybów Shiitake House of Asia
- 1 łyżeczka Białego sezamu House of Asia
- 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm imbiru
- 2 trawy cytrynowe
- 150 g mięsa wieprzowego
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- garść posiekanej dymki
Sposób przygotowania
- W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Wlej bulion, dodaj trawę cytrynową i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut.
- W tym czasie grzyby zalej gorącą wodą i mocz 5 min. Kiedy będą miękkie, odsącz i pokrój je w cienkie plasterki, odstaw.
- Ugotuj jajka – 5 min. od zagotowania wody.
- Mięso pokrój w plastry i obsmaż krótko z każdej. Zdejmij z patelni.
- Na tej samej patelni podsmaż grzyby.
- Gdy bulion jest gotowy, przecedź go przez sito.
- Do miseczki włóż makaron, grzyby, mięso, jajko i zalej bulionem.
Dodaj dymkę i posyp sezamem.