California maki z awokado i surimi
California maki to popularna forma sushi, która została stworzona poza Japonią i stała się jednym z najbardziej rozpoznawalnych rodzajów maki sushi na świecie. Sięgnijcie po sprawdzony przepis od naszego Szefa Kuchni.
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min + ugotowanie ryżu
Ostrość:
łagodne
Składniki
250 g Ryżu do sushi House of Asia
4 Liście Nori alg morskich House of Asia
½ łyżeczki Sezamu czarnego House of Asia
½ łyżeczki Sezamu białego House of Asia
4 paski Rzodkwi marynowanej Daikon House of Asia
8 paluszków surimi
1 dojrzałe awokado pokrojone w paski
Kilka liści sałaty karbowanej
Kilka gałązek szczypioru
Do podania:
Sos sojowy do sushi Premium House of Asia
Młody imbir do sushi różowy lub biały House of Asia
Sposób przygotowania
1. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ>
2. Matę bambusową owiń folią spożywczą. Liść nori połóż na macie błyszczącą stroną do dołu i rozłóż na nim ryż zostawiając około 2 centymetry marginesu z jednej strony.
3. Ryż posyp białym i czarnym sezamem, a następnie odwróć na drugą stronę tak, aby ryż dotykał maty, a nori było na wierzchu.
4. Na nori ułóż sałatę, szczypior, awokado, surimi oraz diakona, następnie pozostawiony margines zwilż lekko wodą i zwiń rolkę.
5. Sushi pokrój na 6 kawałków i podawaj z sosem sojowym, pastą wasabi i imbirem.
TIP: Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, tak aby ryż się do niego nie przyklejał.
TIP: Do przygotowania ryżu zamiast gotowego sosu możesz użyć octu ryżowego połączonego z cukrem: rozpuść 6 łyżek cukru w 150 ml Octu ryżowego House of Asia (możesz delikatnie go podgrzać) i wymieszaj z 500 g ryżu do sushi