Wegetariańska zupa z grzybami Shiitake i tofu
Pyszna i rozgrzewająca zupa pełna smaku umami w wersji wegetariańskiej to smaczny i odżywczy posiłek. Występujące w zupie grzyby Shiitake podkreślą jej wyrazisty smak, a dodatek świeżych ziół nada świeżego aromatu.
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 4 grzyby Shiitake
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 150 g makaronu Mie, ugotowanego
- 600 ml bulionu warzywnego
- 40 g tofu, pokrojonego w małą kostkę
- 2 białka jaj, rozkłócone widelcem
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 cm imbiru, drobno pokrojony
- kilka gałązek dymki, pokrojone w 1 cm kawałki
- kilka gałązek świeżej kolendry, drobno pokrojone
- pieprz, do smaku
Sposób przygotowania
- Grzyby przygotuj wg wskazań na opakowaniu. Odsącz i pokrój w plastry.
- Bulion zagotuj na małym ogniu. W małej miseczce wymieszaj mąkę z 2 łyżkami wody i wlej do bulionu. Dobrze wymieszaj, żeby nie powstały grudki. Dodaj sos sojowy i dopraw pieprzem.
- Do delikatnie gotującego się bulionu wlej białka jaj, powoli i delikatnie wymieszaj. Dodaj imbir, tofu, grzyby. Gotuj przez 5 minut.
- Do miseczek nałóż porcje makaronu i nalej zupę. Podawaj posypane kolendrą i dymką.