Makaron Mie z wieprzowiną
Liczba porcji: 4
Czas: 35
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 200 g makaronu Mie
- 200 g polędwicy wieprzowej; pokrojona w 1,5 cm paski
- 80 ml sosu sojowego ciemnego
- 100 ml wody
- 60 g zielonego groszku; mrożony
- 1 marchewka; pokrojona w cienkie zapałki
- ½ białej części pora; pokrojony w cienkie zapałki
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- ½ opakowania grzybów Mun
- 1 łyżeczka sosu Sambal Oelek
- 3 ząbki czosnku; drobno pokrojone
- 60 ml oleju; do smażenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 pęczek dymki; pokrojona
Sposób przygotowania
1. Makaron i grzyby przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
2. Do miski wkłóż mięso, czosnek, sos Sambal Oelek, wymieszaj i zostaw na 15-20 minut. Dodaj mąkę, łyżkę wody i dokładnie wymieszaj.
3. Na mocno rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż mięso przez 2 minuty. Dodaj warzywa, podsmaż krótko. Wlej sos sojowy, wodę, dodaj cukier. Całość wymieszaj i gotuj przez 1 minutę. Włóż makaron, wymieszaj i smaż przez 1 minutę.
4. Danie podaj posypane dymką.