Kuchnia chińska Przepisy

Pstrąg smażony w sosie słodko-kwaśnym

Pstrąg smażony w sosie słodko-kwaśnym House of Asia

Jeśli macie ochotę na rybę to ten przepis jest właśnie dla Was. Pstrąg smażony w chrupiącej skórce w sosie słodko-kwaśnym to klasyczne danie chińskie.

 

 

Liczba porcji:

1

Czas: 25 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

• 300 g pstrąga (cała ryba)
• 2 plastry ananasa, pokrojone w 2 cm kostkę
• po 1/4 papryki w różnych kolorach,
pokrojone w 2 cm kostkę
• 1/2 małej cebuli, pokrojona w 2 cm kostkę
• 1 puszka pomidorów
• 1 pomidor, bez nasion, pokrojony w 2 cm kostkę
• kilka gałązek dymki, pokrojonej na małe kawałki
• 1 ząbek czosnku, posiekany
• 1 łyżka sosu sojowego jasnego
• 1 łyżka czarnego octu ryżowego
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka oleju, do smażenia
• 2 łyżki mąki, do panierki
• 1 szklanka oleju, do smażenia ryby
• szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

1. Na średnim ogniu rozgrzej olej, podsmaż na złoto czosnek.
2. Dodaj pomidory z puszki, sos sojowy, sól, cukier, ananasa i pozostałe warzywa. Duś na małym ogniu 20 minut.
3. Przetnij rybę wzdłuż od głowy do połowy ogona (po kręgosłupie), nie przecinając do końca. Powtórz z drugiej strony. Przy pomocy nożyczek wytnij kręgosłup. Przez powstały otwór przełóż ogon i wywiń na zewnątrz (jak faworek).
4. Tak przygotowana rybę dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące i usmaż w głębokim oleju do uzyskania złotego koloru.
5. Pstrąga podawaj z przygotowanym sosem i warzywami.

Wróć do poprzedniej strony